Składniki:
- 2 wypatroszone liny (po 50–60 dag)
- duży pęczek oregano
- 5 dużych ząbków czosnku
- sok z cytryny
- 9 łyżek oliwy
- 4 średnie ziemniaki pokrojone w grube plastry
- żółta i czerwona papryka pokrojone w paski
- cukinia pokrojona w plastry
- po gałązce tymianku i rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Oregano opłucz, otrząśnij z wody, delikatnie osusz. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, 3 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
2. Przygotowaną pastą posmaruj środki wypatroszonych ryb. Warzywa wymieszaj z 6 łyżkami oliwy, igiełkami rozmarynu, listkami tymianku, dopraw solą i pieprzem.
3. Na blachę do pieczenia wyłóż warzywa, na wierzchu połóż liny. Ryby polej pozostałą oliwą. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C.