Reklama

Przygotowanie i smażenie 30 min * 1 porcja – ok. 400 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 11 jajek
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- masło
- szczypiorek
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Bułkę namocz w mleku.

2. 10 jajek ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, drobno posiekaj.

3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle.

4. Bułkę dokładnie odciśnij, dodaj do posiekanych jajek razem z cebulą, surowym jajkiem i szczypiorkiem.

5. Dokładnie wyrób na jednolitą masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt rzadka, możesz dodać 1–2 łyżki tartej bułki.

6. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy jajecznej niewielkie kotleciki. Każdy obtocz z obu stron w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Kulinarne inspiracje - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama