Lekkie kotleciki jajeczne
Kotlety jajeczne będą smaczniejsze, jeśli usmażysz je na maśle. Musisz tylko uważać, by patelnia nie rozgrzała się zbyt mocno, bo masło zacznie dymić.

Przygotowanie i smażenie 30 min * 1 porcja – ok. 400 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 11 jajek
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- masło
- szczypiorek
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Bułkę namocz w mleku.
2. 10 jajek ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, drobno posiekaj.
3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle.
4. Bułkę dokładnie odciśnij, dodaj do posiekanych jajek razem z cebulą, surowym jajkiem i szczypiorkiem.
5. Dokładnie wyrób na jednolitą masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt rzadka, możesz dodać 1–2 łyżki tartej bułki.
6. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy jajecznej niewielkie kotleciki. Każdy obtocz z obu stron w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron na złoty kolor.
Kulinarne inspiracje - forum >>