Lekka zupa rybna

Składniki:
- 50 dag tanich ryb (najlepiej słodkowodnych) lub np. łbów karpia
- 50 dag szczupaka lub węgorza
- 30 dag mrożonej włoszczyzny
- cytryna
- łodyga selera naciowego
- szczypta kurkumy
- świeży tymianek
- kawałek świeżego imbiru
- listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny ugotuj wywar z dodatkiem obranego imbiru i listka laurowego oraz plasterków selera naciowego (ewentualnie można dodać rozcięty na pół ząbek czosnku). Wywar posól.
2. Do gotującego się wywaru włóż wszystkie ryby, gotuj około 20 min. Ryby wyjmij łyżką cedzakową.
3. Do bulionu rybnego dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny, plasterki cytryny oraz kurkumę i 2 gałązki tymianku. Gotuj jeszcze 5 min. Następnie włóż pokrojone na kawałki, obrane z ości mięso ugotowanego szczupaka lub węgorza. W razie potrzeby zupę ponownie dopraw. Podawaj z pieczywem. Ewentualnie do zupy można włożyć drobny ugotowany makaron lub ryż.