Leczo z parówek - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze będzie z dodatkiem pieczarek i papryki.
Opublikowano: 15.09.2014, 10:19
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg parówek (najlepiej cielęcych)
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na leczo z parówek!
- Parówki pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na tłuszczu.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.
- Przecier pomidorowy rozpuść w wodzie, dodaj do usmażonej cebuli, chwilę pogotuj.
- Do dużego garnka włóż cebulę, pieczarki i parówki razem zagotuj, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, podlej troszkę wodą, dopraw do smaku na pikantnie, chwilę pogotuj.
- Leczo najlepsze jest na drugi dzień. Podawaj z chlebem lub białym pieczywem.
Reklama
Zobacz inne pomysły na obiad:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis
Przepis na leczo Roberta Makłowicza
Kurczak w sosie kremowym - przepis
Reklama
Reklama
Reklama