Reklama
Składniki:

- 20 dag makaronu, np. łazanki lub kokardki
- 25 dag maku
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki miodu
- bakalie: rodzynki, orzechy, suszone morele i śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały

Reklama
Przygotowanie:

Mak dokładnie przepłukać, osączyć na sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 minut na małym ogniu, osączyć, połączyć z rozpuszczonym miodem. Bakalie umyć, osączyć, pokroić, połączyć z makiem i miodem, wymieszać, podgrzać. Łazanki lub inny makaron ugotować al dente, odcedzić, przełożyć na półmisek, na wierzch wyłożyć przygotowany mak z bakaliami. Masę makową podaje się też z łamańcami lub innymi ciastkami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama