Lasagne z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na pyszny obiad bez mięsa: lasagne z pieczarkami!

Opublikowano: 13.02.2017, 05:59
Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 12 płatów makaronu lasagne
- 400 g pieczarek
- cebula
- oliwa
- 300 g startego sera żółtego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
- bułka tarta
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na lasagne z pieczarkami i żółtym serem! To wegetariańskie danie z pewnością oczaruje wszystkich.
- Płaty makaronu lasagne namocz w wodzie, aby odrobinę zmiękły. W tym czasie przygotuj farsz.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.
- Pieczarki pokrój na ćwiartki, podsmaż razem z cebulką. Dopraw na patelni solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Lasagne ze szpinakiem - przepis video
- Gdy przestygną, drobno posiekaj.
- Pieczarki wymieszaj z taką ilością bułki tartej, żeby masa była dość zwarta.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie połóż pierwszą warstwę płatów makaronu.
- Posmaruj cienko śmietaną i oprósz serem. Na ser wyłóż 1/3 masy pieczarkowej. Przykryj kolejnym blatem.
Reklama
- Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
- Wierzch dodatkowo obsyp startym serem.
- Lasagne z pieczarkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama