Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 dag płatów lasagne
  • 50 dag ricotty lub tłustego twarożku śmietankowego
  • 5 dag kremówki
  • 20 dag wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 ogórki
  • pęczek koperku
Reklama

Dodatki:

  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Zagotuj wodę w dużym płaskim garnku. Płaty lasagne wkładaj kolejno do osolonego wrzątku, tak żeby się nie posklejały. Ugotuj al dente. Wyjmij delikatnie na sitko i przelej zimną wodą, osącz i ostudź.
  2. Schłodzoną śmietanę ubij na krem i zmiksuj z serem. Dodaj bazylię. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
  3. Ogórki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na wstążki. Koperek umyj, osącz i posiekaj.
  4. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż płat lasagne. Posmaruj serkiem, posyp koperkiem, obłóż ogórkami oraz plasterkami łososia. W ten sam sposób ułóż pozostałe warstwy składników, tak aby na wierzchu znalazł się makaron. Przykryj i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
  5. Po schłodzeniu wyłóż na półmisek. Ostrożnie zdejmij folię i pokrój na grube plastry. Lasagne udekoruj gałązkami koperku.
Reklama
Reklama
Reklama