Reklama
Składniki:

10 dag boczku,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 łyżki oleju,
50 dag mięsa mielonego,
majeranek,
rozmaryn,
po 125 ml soku jabłkowego i bulionu,
50 dag obranych pomidorów,
sól,
pieprz,
6 dag mąki,
6 dag masła,
750 ml mleka,
gałka muszkatołowa,
3 kwaśne jabłka,
12 sparzonych płatów lasagne,
15 dag mozzarelli,
10 dag startego ementalera.

Reklama
Przygotowanie:

Obraną cebulę i seler umyć i posiekać. W kostkę pokroić boczek. Podsmażyć na oleju. Dodać cebulę i seler. Poddusić. Włożyć mięso mielone i całość podsmażyć. Stale mieszać. Wlać sok jabłkowy i bulion. Dodać pomidory i zioła. Doprawić do smaku. Gotować 35 minut. Roztopić masło. Wsypać mąkę. Przygotować jasną zasmażkę. Stale mieszająć, powoli wlać mleko. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Pospolić. Popieprzyć. Doprawić gałką muszkatołową. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć 6 płatów lasagne. Nałożyć warstwę farszu mięsnego i jabłek. Polać sosem beszamelowym. Przykryć pozostałymi płatami lasagne. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Posypać startym serem. Piec w temp. 200 st. C prez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama