Reklama
Składniki:

25 dag kaszy kuskus,
25 dag cielęciny bez kości,
1 jabłko,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki migdałów,
7 dag rodzynek, suszonych moreli i suszonych śliwek,
1 łyżka miodu,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka masła,
1/2 łyżeczki tymianku i bazylii,
1 goździk,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Umytą cielęcinę pokroić w kostkę. Obrany czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć 5 minut, stale mieszając. Wlać 1/4 szklanki wody, mięso oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu 20 minut. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski. Owoce umyć, osączyć, usunąć z nich pestki (z jabłka - gniazda nasienne). Śliwki i morele pokroić w paski, a jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać miód, owoce, goździk i sól. Dusić na małym ogniu 20 minut. Pod koniec duszenia wyjąć goździk, dodać tymianek, bazylię, masło i wymieszać. Kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem.

Reklama
Reklama
Reklama