Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- mała cukinia
- po strączku czerwonej i żółtej papryki
- 20 dag groszku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sok z cytryny
- 20 dag różyczek kalafiora
- mielona słodka papryka
- 1 kg frytek mrożonych
- majonez
- ketchup
- cukier
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, majerankiem i papryką. Paseczki mięsa przyrumień na oleju.
2. Do mięsa dodaj cukinię pokrojoną w półplasterki, paski papryki, różyczki kalafiora oraz groszek. Dopraw roztartym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem, mielona papryką i majerankiem. Smaż 8–10 minut (warzywa powinny pozostać chrupkie i jędrne, ale stracić smak surowizny).
3. Frytki rozsyp na dużej blasze z piekarnika. Wstaw do nagrzanego piecyka (220 st.). Piecz zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
4. Gotowe kurze kąski z warzywami podawaj z upieczonymi frytkami. Jako dodatek serwuj ketchup i majonez.
5. Danie możesz doprawić ziołami prowansalskimi.