Kuropatwy w białym winie

Składniki:
2 kuropatwy,
10 dag wędzonego boczku,
5 dag smalcu,
2 ząbki czosnku,
200 ml białego wytrawnego wina,
250 ml śmietany,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte mięso z kuropatwy natrzeć jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, wstawić do chłodnego miejsca na 1 godzinę, drugim ząbkiem czosnku natrzeć ścianki rondla, wyłożyć je plasterkami połowy boczku, dno wysmarować smalcem. Kuropatwy podzielić na porcje i ułożyć obok siebie skórką na dół, na wierzchu ułożyć resztę boczku w plastrach. Rondel postawić na małym ogniu, kiedy kuropatwy będą przyklejać się do dna, dodać wino i dusić pod przykryciem, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę, doprawić, poddusić parę minut.

