Reklama
Składniki:

2 kuropatwy,
50 dag szynki,
50 dag słoniny,
cebula,
włoszczyzna,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka musztardy,
skórka z połowy cytryny,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki tymanku,
50 dag masła,
1 łyżeczka mąki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Sprawione kuropatwy umyć. Natrzeć solą i naszpikować paskami słoniny. Podrumienić ma maśle i przełożyć do garnka. Pokroić cebulę, włoszczyznę i szynkę. Wsypać do mięsa wraz ze skórką cytrynową. Dodać tymianek. Wlać wino. Dusić na małym ogniu przez czterdzieści minut.
Mięso wyjąć. Pzygotować zasmażkę z masła i mąki. Dodać do warzyw i przetrzeć przez sito. Wymieszać z musztardą i cukrem. Zagotować. Dodać pieprz do smaku. Do takiego sosu włożyć kuropatwy i dusić jeszcze przez pięć minut na małym ogniu.

Reklama
Reklama
Reklama