Kurczak z ryżem, kolorową papryką i dymką
Lekki i pełen przypraw!

Opublikowano: 20.08.2013, 15:49
Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu
- pierś kurczaka
- 3 średnie kolorowe papryki
- 5 dag płatków migdałowych
- 1/2 pęczka dymki
- 1/2 łyżeczki kurkumy n ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- mielony pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj do miękkości w dużej ilości wody ze szczyptą soli i kurkumą, a następnie starannie odcedź na sicie.
- Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Usmaż na oleju. Papryki oczyść z pestek i gniazd nasiennych, po czym pokrój w dużą kostkę. Delikatnie przesmaż na oleju. Ryż wymieszaj z kurczakiem i papryką. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż na półmisek, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i drobno posiekaną dymką.
Reklama
Reklama
Reklama