Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 35 dag suszonych moreli (lub 60 dag świeżych)
- 15 dag rodzynek
- papryczka czuszka
- sok z całej dużej cytryny
- łyżka miodu
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Suszone morele i rodzynki przelej wrzątkiem, osącz (świeże owoce umyj, przekrój, usuń pestki). Przełóż je do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz cynamonem i pieprzem. Dodaj pokrojoną czuszkę.
2. Opłukane mięso natnij wzdłuż z boku, tworząc kieszonkę. Natrzyj solą i szczyptą pieprzu. Nadziej połową owoców, zepnij wykałaczkami. Zrumień na oleju ze wszystkich stron.
3. Dołóż resztę owoców, miód i podlej bulionem, a następnie przykryj i duś na wolnym ogniu około 25 minut, co jakiś czas odwracając mięso na drugą stronę. Gotowe podawaj z kuskusem.