Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • pół łyżki przyprawy do drobiu
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • olej do smażenia
Reklama

Sos:

  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 4 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)
  • sok wyciśnięty z 3 jabłek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kurczaka w sosie kremowym!

  1. Piersi kurczaka opłucz, osusz.
  2. Przyprawę do drobiu wymieszaj z odrobiną soli i kolorowego pieprzu.
  3. Tą mieszanką natrzyj mięso.
  4. Włóż je do lodówki na około 20 minut.
  5. Przygotuj sos: kremówkę wlej do wysokiego naczynia, lekko ubij z sokiem z cytryny.
  6. Wlej do niej miód. Ubijaj, aż masa zacznie gęstnieć i lekko się spieni.
  7. Wtedy, cały czas ubijając, wlewaj stopniowo sok wyciśnięty z jabłek i dodaj skórkę z cytryny.
  8. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż piersi kurczaka na rumiano.
  9. Ułóż je w formie żaroodpornej, polej olejem ze smażenia i zalej sosem.
  10. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 160 stopni.
  11. Piecz 30 minut, aż wierzch dania lekko się zrumieni, a sos zgęstnieje.

Dobre rady:

  1. Zamiast miodu akacjowego możesz użyć dowolnego miodu o płynnej konsystencji. Jeśli miód jest scukrzony, podgrzej go krótko w kąpieli wodnej - wtedy znów stanie się płynny. Przed dodaniem do sosu miód należy ostudzić.
  2. Dobrym dodatkiem do sosu jest też mielony imbir - do potrawy wsyp płaską łyżeczkę przyprawy. Nada jej korzenny aromat.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z piersi kurczaka:

Grillowana pierś kurczaka - przepis
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Nadziewana pierś kurczaka - przepis

Reklama
Reklama
Reklama