Kurczak z farszem z papryki: przepis
Kurczak z farszem z papryki to kolejna propozycja na wyśmienitego kurczaka. Paprykowe nadzienie nada wyjątkowego aromatu potrawie.
Opublikowano: 19.10.2007, 16:36
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kurczak (1,3-1,5 kg)
- sól
- pieprz
- 1 limonka
- 4 posiekane ząbki czosnku
- curry
- ostra mielona papryka
- oliwa lub olej
- 3 strąki kolorowej papryki
- 1-2 małe ostre papryczki chili
- 10 dag ryżu
- 1 jajko
- świeża kolendra
Reklama
Przygotowanie:
- Limonkę wyszorować, sparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok.
- Oczyszczonego kurczaka natrzeć skórką, połową soku, połową czosnku, solą, pieprzem, curry, chili i olejem. Odstawić na 2 godziny.
- Ryż ugotować na sypko. Papryki umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć z czosnkiem na oliwie.
- Ryż wymieszać z papryką, jajkiem i posiekaną kolendrą.
- Farsz doprawić sokiem, solą i curry.
- Przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Spiąć skórę, tak by nadzienie nie wypływało.
- Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w piekarniku o temp. 200ºC.
Reklama
Reklama
Reklama