Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kurczak (1,3-1,5 kg)
  • sól
  • pieprz
  • 1 limonka
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • curry
  • ostra mielona papryka
  • oliwa lub olej
  • 3 strąki kolorowej papryki
  • 1-2 małe ostre papryczki chili
  • 10 dag ryżu
  • 1 jajko
  • świeża kolendra
Reklama
Przygotowanie:
  1. Limonkę wyszorować, sparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok.
  2. Oczyszczonego kurczaka natrzeć skórką, połową soku, połową czosnku, solą, pieprzem, curry, chili i olejem. Odstawić na 2 godziny.
  3. Ryż ugotować na sypko. Papryki umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć z czosnkiem na oliwie.
  4. Ryż wymieszać z papryką, jajkiem i posiekaną kolendrą.
  5. Farsz doprawić sokiem, solą i curry.
  6. Przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Spiąć skórę, tak by nadzienie nie wypływało.
  7. Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w piekarniku o temp. 200ºC.
Reklama
Reklama
Reklama