Kurczak w sosie winnym - postaw na wykwintne i proste danie!
Kurczak w sosie winnym to doskonała propozycja dla smakoszy. Delikatne mięso kurczaka skąpane w aromatycznym winie to duet idealny!
Opublikowano: 31.10.2011, 08:53
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- sprawiony kurczak
- po 2 łyżki oliwy i masła
- 50 dag winogron
- cytryna
- 200 ml białego wytrawnego wina
- tymianek
- przyprawa Warzywko
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Kurczaka opłucz, pokrój na 4 porcje. Natrzyj solą, pieprzem, Warzywkiem i tymiankiem. Obsmaż na oliwie. Przełóż do formy wysmarowanej połową masła. Piecz 45 min w temp. 180 st. C.
- Wino wymieszaj z sokiem z cytryny i 12 rozgniecionymi winogronami, połącz z wywarem z upieczonego kurczaka. Przypraw tymiankiem. Gotuj 5 min.
- Resztę winogron obsmaż na pozostałym maśle. Dodaj do sosu. Wylej na półmisek. Na tym połóż kurczaka.
Reklama
Reklama
Reklama