Kurczak w sosie winnym
Z dodatkiem winogron i tymianku

Opublikowano: 03.11.2011, 06:48
Reklama
Przygotowanie 25 min * pieczenie 45 min * 1 porcja – ok. 375 kcal
Reklama
Składniki na 4 porcje:
- sprawiony kurczak
- po 2 łyżki oliwy i masła
- 50 dag winogron
- cytryna
- 200 ml białego wytrawnego wina
- tymianek
- przyprawa Warzywko
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kurczaka opłucz, pokrój na 4 porcje. Natrzyj solą, pieprzem, Warzywkiem i tymiankiem. Obsmaż na oliwie. Przełóż do formy wysmarowanej połową masła. Piecz 45 min w temp. 180 st. C.
2. Wino wymieszaj z sokiem z cytryny i 12 rozgniecionymi winogronami, połącz z wywarem z upieczonego kurczaka. Przypraw tymiankiem. Gotuj 5 min.
3. Resztę winogron obsmaż na pozostałym maśle. Dodaj do sosu. Wylej na półmisek. Na tym połóż kurczaka.
Reklama
Kulinarne inspiracje - forum >>
Reklama
Reklama
Reklama