Reklama
Składniki:

- kurczak o wadze 1,5 kg
- 2 duże, obrane i pokrojone w plasterki gruszki
- 3 obrane i pokrojone w plasterki jabłka
- 6 długich plastrów wędzonego boczku, pokrojonych na mniejsze kawałki
- tymianek (najlepiej świeży)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- 2 łyżki masła

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, natrzyj przyprawą do kurczaka, pieprzem i tymiankiem. Nafaszeruj gruszkami. Ułóż w brytfance, obłóż kawałkami boczku, polej 1/2 szklanki wody, wstaw na 1,5 godziny do piekarnika (190 st.). W czasie pieczenia polewaj powstałym sosem.

Reklama

2. Jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz 20 min. Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj go folią aluminiową.

Reklama
Reklama
Reklama