Kurczak słodko-kwaśny

Składniki:
- 1 kurczak
- sól
- pieprz
- olej
- pół cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 marchewka
- 1 limonka
- 1 łyżka pestek słonecznika
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, opłukać podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na słupki lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pomarańczę umyć, przekroić na pół, z jednej połowy wycisnąć sok, drugą obrać i pokroić na kawałki. Kurczaka w rondlu skropić sokiem z cytryny i pomarańczy, podlać odrobiną gorącej wody, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać marchewkę i kawałki pomarańczy, dusić, aż mięso będzie miękkie. Limonkę wyszorować, sparzyć, pokroić na cząstki. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, posypać nimi kurczaka, obłożyć limonką.
Potrawa będzie mniej kaloryczna, jeśli przygotuje się ją z fileta z kurczaka lub z indyka. Dzięki dodaniu soku z cytryny i pomarańczy mięso staje si lej strawne. Poza tym mona je przyprawić papryką słodką lub oostrą albo imbirem.