Reklama
Składniki:

- 4 duże udka kurczaka
- pojedyncza pierś kurczaka
- łyżeczka startego imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka wytrawnego sherry
- 2 łyżeczki utartych ziaren pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżeczki oleju arachidowego

Reklama

Sos:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki octu winnego
- posiekana papryczka chili

Przygotowanie:

1. Imbir połącz z sosem sojowym, czosnkiem, sherry, pieprzem syczuańskim oraz olejem. Do marynaty włóż kurczaka i odstaw do lodówki na 8 godzin.

2. Wyjmij mięso z lodówki i ułóż na blasze, obok ustaw żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą i piecz kurczaka godzinę w temperaturze 220 stopni.

Reklama

3. W niewielkim rondelku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj na małym ogniu około 5 minut. Następnie wlej ocet winny i dodaj posiekaną papryczkę chili. Zdejmij z ognia. Kurczaka wyjmij z piekarnika, usuń kości, a mięso pokrój na kawałki. Polej sosem i od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama