Reklama
Składniki:

- sprawiony kurczak (1,2–1,4 kg)
- 3 łyżki masła
- 15 dag wątróbki drobiowej
- bułka kajzerka
- 1/3 szkl. bułki tartej
- jajko
- łyżka posiekanej natki
- mleko
- 1 cebula
- cukier
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Wstaw do lodówki. Bułkę rozmocz w mleku, lekko odciśnij.

2. Wątróbkę oczyść, razem z posiekaną cebulką podsmaż na łyżce masła. Przestudź.

3. Wątróbkę wymieszaj z odciśniętą bułką, żółtkiem jajka, natką, resztą miękkiego masła, 2–3 łyżkami zimnej wody i bułka tartą. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Całość zmiksuj na gładko. Połącz z pianą ubitą z białka.

4. Masą napełnij kurczaka. Zaszyj otwór. Ptaka ułóż w natłuszczonej brytfance. Podlęj 1/2 szklanki wody lub bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewaj wytwarzającym się sosem.

Reklama

5. Kurczaka podawaj w całości obłożonego gotowanymi ziemniakami lub pokrojonego na 6 porcji. Dobrym dodatkiem jest sałata ze śmietaną lub mizeria.

Reklama
Reklama
Reklama