Kurczak duszony w białym winie z jabłkami i estragonem

Składniki:
- 4 porcje kurczaka (udka)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 listek laurowy
- 2–3 winne jabłka
- 1 łyżka cukru pudru
- mały kieliszek winiaku
- pół cytryny
- estragon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu (po 2 łyżki masła i oleju) w rondlu lub na głębokiej patelni. Przełóż na talerz.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Cebulę i czosnek przesmaż na pozostałym w naczyniu tłuszczu.
3. Dodaj obsmażonego wcześniej kurczaka i listek laurowy, posyp dość obficie estragonem. Całość podlej białym winem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 40 minut.
4. Jabłka dokładnie umyj, wytrzyj, pokrój na cząstki, usuń gniazdka nasienne.
5. Na drugiej patelni rozpuść masło z cukrem pudrem. Połóż cząstki jabłek i chwilę je obsmaż z każdej strony. Polej winiakiem, podpal. Gdy płomień zgaśnie, jabłka wraz z sosem dodaj do mięsa.
6. Całość duś jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
7. Kurczak najlepiej smakuje podany z ryżem ugotowanym na sypko.