Kurczak cytrynowy

Opublikowano: 22.04.2011, 08:47
Reklama
Składniki:
- 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg)
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- 1 strąk czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
Reklama
Przygotowanie:
1. Cytryny wyszoruj, sparz. Z jednej zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Główkę czosnku przekrój na połowę.
2. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. W środku i na zewnątrz skrop sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem, skórką z cytryny oraz oregano, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
Reklama
3. Ułóż w brytfannie, posmaruj oliwą. Obłóż przekrojonym czosnkiem, cytryną i kawałkami papryki. Piecz ok. 80 min w 200 st. C, polewając wytwarzającym się sosem.
Reklama
Reklama
Reklama