Reklama
Składniki:

- kurczak o wadze 1,2 kg
- szklanka długoziarnistego ryżu
- 50 dag dorodnych pieczarek
- 35 dag wątróbek drobiowych
- szklanka białego wytrawnego wina
- 10 dag masła
- mąka
- sól
- mielony pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kurczaka opłucz, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie ułóż w brytfannie, natrzyj połową masła i piecz 90 min w temp. 190 stopni, polewając co jakiś czas winem.

2. W tym czasie w osolonej wodzie ugotuj na sypko ryż, trzymaj w cieple. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wątróbkę drobiową opłucz, osusz, oprósz mąką i pieprzem. Na oddzielnych patelniach usmaż na reszcie masła pieczarki i wątróbkę. Połącz z ryżem.

Reklama

3. Upieczonego kurczaka ułóż na półmisku, obłóż ryżem z pieczarkami i wątróbką. Całość polej sosem z pieczenia.

Reklama
Reklama
Reklama