Reklama
Składniki:

Kura (ok.1,5 kg),
5-7 dag słoniny,
2 łyżki masła,
75 dag jabłek,
3 cebule,
łyżeczka tymianku,
listek laurowy,
łyżeczka mielonego imbiru,
2 szklanki śmietany,
szklanka dżemu borówkowego,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Drób oczyścić i naszpikować słoniną i podsmażyć. Przyprawić. Posypać posiekaną cebulą. Włożyć do nagrzanego piekarnika, podlać trochę wodą i piec w przykrytym naczyniu ok. 25 min, następnie wlać kwaśną śmietaną i dalej piec 40 min. Obrane jabłka pokroić w ósemki i krótko poddusić, aby stały się przezroczyste. Upieczoną kurę podzielić na porcje, przełożyć na półmisek, obłożyć wokół wiankiem jabłek i borówek.

Reklama
Reklama
Reklama