Kupuję cukinię i robię z niej pyszne ślimaki. Obiad powstaje prawie sam
Cukinia z ciastem francuskim to połączenie, z którego możesz stworzyć smaczną chrupiącą przekąskę w kształcie ślimaków. Sprawdzi się na szybki obiad i lekką kolację. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a ze składnikami możesz pokombinować, aby wzbogacić smak i wygląd tego prostego dania. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić zapiekane ślimaki z cukinią, oraz jakie składniki łączyć ze sobą w tej przekąsce.

Cukinia to zdrowe, bogate błonnik i niskokaloryczne warzywo (ma tylko 17 kcal w 100 gramach). Zawiera dużo wody, witaminy C i A oraz składniki mineralne, jak potas i magnez. Jest lekkostrawna. W kuchni cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które może być bazą i dodatkiem do wielu potraw.
Cukiniowe ślimaki sprawdzą się na lekki obiad na szybko, przekąskę w podróż oraz są dobrym pomysłem na kolację z ciasta francuskiego. Robi się je bardzo prosto.
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią. Jak je zrobić?
Ślimaki z cukinią przygotowuje się szybko z kilku składników. To idealna przekąska, gdy nie masz czasu na gotowanie. Są uniwersalne i na ogół każdemu smakują. Można podawać je z sosem (np. pomidorowym lub czosnkowym) lub bez.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 cukinia,
- starty żółty ser lub mozzarella,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku,
- 1-2 jajka.
Przygotowanie:
- Rozłóż ciasto francuskie. Na nim równomiernie układaj cukinię, wcześniej dokładnie umytą i pokrojoną wzdłuż w cienkie plastry.
- Posyp startym serem całość. Zostaw kilka łyżek na posypanie gotowych ślimaków.
- Oprósz solą i pieprzem oraz ziołami.
- Zwiń ciasto w rulon.
- Ostrożnie pokrój ciasto w cienkie plastry (1-2 cm) przy pomocy ostrego dużego noża. Staraj się jak najmniej naciskać, aby zachować kształt ślimaków.
- Ułóż gotowe ślimaki na papierze do pieczenia, posmaruj ubitym jajkiem i posyp resztą sera.
- Piecz przez 15-20 minut w 180°C na złoty kolor.
Co można dodać do ślimaków z ciasta francuskiego?
Te zawijasy można zrobić nie tylko z cukinią, ale z wieloma mięsnymi i warzywnymi dodatkami, a także przyprawami i ziołami (tymiankiem, bazylią, oregano, rozmarynem, kolendrą, chili, natką pietruszki). Warto śmiało łączyć ze sobą ulubione dodatki, dzięki czemu ta prosta przekąska będzie wciąż jak nowa i się nie znudzi.
W ciasto francuskie przed pieczeniem możesz zawinąć takie zestawy składników jak np.:
- ser feta i suszone pomidory,
- szpinak, czosnek, ser feta lub pleśniowy,
- serek śmietankowy do posmarowania, pieczarki i cebula,
- szynka, cebula i ogórek konserwowy,
- pomidory, oliwki i czosnek,
- pesto i szynka parmeńska,
- kozi ser, figi i miód,
- gruszka i gorgonzola,
- cukinia, szynka parmeńska, ricotta.
Oczywiście ślimaki z ciasta francuskiego można też robić na słodko, np. z powidłami i waniliowym serkiem, kremem czekoladowym lub jabłkami z cynamonem.

Czytaj także:
- Cukinia faszerowana FIT - 10 przepisów na dietetyczne farsze do cukinii. Idealny posiłek na odchudzanie w letnie dni
- Ciasto francuskie z Nutellą - przepis na ciasto francuskie na słodko
- 6 pomysłów na szybki obiad bez mięsa: pyszne wege potrawy dla całej rodziny