Reklama

Cukinia to zdrowe, bogate błonnik i niskokaloryczne warzywo (ma tylko 17 kcal w 100 gramach). Zawiera dużo wody, witaminy C i A oraz składniki mineralne, jak potas i magnez. Jest lekkostrawna. W kuchni cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które może być bazą i dodatkiem do wielu potraw.

Reklama

Cukiniowe ślimaki sprawdzą się na lekki obiad na szybko, przekąskę w podróż oraz są dobrym pomysłem na kolację z ciasta francuskiego. Robi się je bardzo prosto.

Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią. Jak je zrobić?

Ślimaki z cukinią przygotowuje się szybko z kilku składników. To idealna przekąska, gdy nie masz czasu na gotowanie. Są uniwersalne i na ogół każdemu smakują. Można podawać je z sosem (np. pomidorowym lub czosnkowym) lub bez.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 cukinia,
  • starty żółty ser lub mozzarella,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 jajka.

Przygotowanie:

  1. Rozłóż ciasto francuskie. Na nim równomiernie układaj cukinię, wcześniej dokładnie umytą i pokrojoną wzdłuż w cienkie plastry.
  2. Posyp startym serem całość. Zostaw kilka łyżek na posypanie gotowych ślimaków.
  3. Oprósz solą i pieprzem oraz ziołami.
  4. Zwiń ciasto w rulon.
  5. Ostrożnie pokrój ciasto w cienkie plastry (1-2 cm) przy pomocy ostrego dużego noża. Staraj się jak najmniej naciskać, aby zachować kształt ślimaków.
  6. Ułóż gotowe ślimaki na papierze do pieczenia, posmaruj ubitym jajkiem i posyp resztą sera.
  7. Piecz przez 15-20 minut w 180°C na złoty kolor.

Co można dodać do ślimaków z ciasta francuskiego?

Te zawijasy można zrobić nie tylko z cukinią, ale z wieloma mięsnymi i warzywnymi dodatkami, a także przyprawami i ziołami (tymiankiem, bazylią, oregano, rozmarynem, kolendrą, chili, natką pietruszki). Warto śmiało łączyć ze sobą ulubione dodatki, dzięki czemu ta prosta przekąska będzie wciąż jak nowa i się nie znudzi.

W ciasto francuskie przed pieczeniem możesz zawinąć takie zestawy składników jak np.:

  • ser feta i suszone pomidory,
  • szpinak, czosnek, ser feta lub pleśniowy,
  • serek śmietankowy do posmarowania, pieczarki i cebula,
  • szynka, cebula i ogórek konserwowy,
  • pomidory, oliwki i czosnek,
  • pesto i szynka parmeńska,
  • kozi ser, figi i miód,
  • gruszka i gorgonzola,
  • cukinia, szynka parmeńska, ricotta.

Oczywiście ślimaki z ciasta francuskiego można też robić na słodko, np. z powidłami i waniliowym serkiem, kremem czekoladowym lub jabłkami z cynamonem.

ślimaki z cukinii i ciasta francuskiego przepis
Ślimaki z ciasta francuskiego można smakują w wersji mięsnej i wege, fot. Getty Images, lsantilli

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama