Reklama
Składniki:
3 szklanki ugotowanych ziemniaków,
2 żółtka,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
szczypta soli,
dowolny farsz (np. z kapusty i grzybów).
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki rozbijamy mikserem z żółtkami na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy jednolite, pulchne i ścisłe - wykładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze przez chwilę lekko wyrabiamy. Gotowe, dzielimy na 2 części. Z każdej, formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące, układamy na stolnicy miejscem zlepienia do spodu. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię, przez 4 minuty. Podajemy polane masłem.
Reklama
Reklama
Reklama