Kugiel warmiński

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/4 kg kiełbasy
- 1/4 kg wędzonego boczku
- 1/4 kg grzybów
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kapusty
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy, dodajemy jajko, mąkę i gorące mleko, masę mieszamy. Kapustę szatkujemy, dusimy w wodzie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone grzyby. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, kiełbasę i boczek. Wrzucamy wszystko (również duszoną kapustę) do masy. Do formy przekładamy część masy, przykrywamy ją sparzonymi liśćmi kapusty i nakładamy drugą porcję masy. Pieczemy w 200ºC około 1,5 godz.
Ten ziemniaczano-kapuściany tort podajemy z kiszonym ogórkiem albo z kiszoną kapustą. Możemy zalać kurgiel kwaśną śmietaną i posypać zieleniną.