Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól

Farsz:

  • opakowanie sera feta 270 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki lub bazylii
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z fetą!

  1. Z mąki, masła, octu, jednego jajka i dużej szczypty soli zagnieć kruche ciasto.
  2. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
  3. Ser feta dokładnie rozetrzyj z pieprzem i posiekanym czosnkiem.
  4. Dodaj opłukane posiekane zioła, drobno pokrojone pomidory i oliwki, wymieszaj.
  5. Ciasto dość cienko rozwałkuj (wcześniej możesz je umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
  6. Szklanką wykrawaj z niego krążki.
  7. Na każdy kładź po łyżce farszu, dokładnie zlep brzegi.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Ułóż na niej pierogi.
  10. Każdy posmaruj jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
  11. Blachę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i i piecz około 25 minut.
  12. Podawaj na ciepło lub zimno.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi z bananami - przepis
Domowe pierogi ruskie

Reklama
Reklama
Reklama