Pierogi z fetą - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem czosnku i oliwek!

Opublikowano: 18.06.2015, 06:37
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
Farsz:
- opakowanie sera feta 270 g
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki lub bazylii
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z fetą!
- Z mąki, masła, octu, jednego jajka i dużej szczypty soli zagnieć kruche ciasto.
- Zawiń je w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
- Ser feta dokładnie rozetrzyj z pieprzem i posiekanym czosnkiem.
- Dodaj opłukane posiekane zioła, drobno pokrojone pomidory i oliwki, wymieszaj.
- Ciasto dość cienko rozwałkuj (wcześniej możesz je umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
- Szklanką wykrawaj z niego krążki.
- Na każdy kładź po łyżce farszu, dokładnie zlep brzegi.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na niej pierogi.
- Każdy posmaruj jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
- Blachę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i i piecz około 25 minut.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Reklama
Zobacz inne przepisy na pierogi:
Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi z bananami - przepis
Domowe pierogi ruskie
Reklama
Reklama
Reklama