Krucha polędwica wołowa z pieca - przepis
Z cebulą, miodem i cytryną

Przygotowanie 60 min * marynowanie 24 godz. * 1 porcja – ok. 210 kcal
Składniki na 2 porcje:
- 50 dag polędwicy wołowej
- cebula
- cytryna
- czubata łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka miodu
- łyżka keczupu
- 3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jabłka
- szklanka soku jabłkowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- majeranek
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, ułóż w misce, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Obłóż plasterkami cebuli i cytryny. Zalej olejem. Odstaw na dobę.
2. Następnego dnia mięso posmaruj musztardą wymieszaną z miodem i keczupem. Mocno obsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10 min w temp. 200 st. C. Zmniejsz temp. do 180 st. C i piecz 40 min.
Od czasu do czasu skrapiaj sokiem. Wywar z pieczeni przecedź, zagęść mąką ziemniaczaną. Polej tym sosem pieczeń i podawaj.
Kulinarne inspiracje - forum >>