Reklama
Składniki:

1 kg mięsa królika,
3 łyżki smalcu,
4 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 szklanka czerwonego wina,
liść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec,
ocet winny,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Umytego i osuszonego królika podzielić na porcję, skropić octem, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Następnie obrumienić na rozgrzanym smalcu. Wlac wino i dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dodać przyprawy oraz obrany, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Gdy mięso będzie dochodzić, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąc na półmisek, z sosu usunąć jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy. Resztę zmiksować, polać sosem mięso i podawać.

Reklama
Reklama
Reklama