Reklama
Składniki:

1 kg szpinaku,
40 dag ziemniaków,
15 dag cienkich parówek drobiowych,
4 łyżki startego żółtego sera,
gałka muszkatołowa,
sól,
2 jajka,
pieprz,
bułka tarta,
olej.

Reklama
Przygotowanie:

Szpinak krótko obgotować w osolonej wodzie. Duże liście zostawić, resztę zmiksować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, utłuc i wymieszać ze zmiksowanym szpinakiem. Dodoać żółty ser, roztrzepane jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wymieszać.
Parówki obrać z osłonek i przekroić w poprzek. Zawinąć w odłożone liście szpinaku. Farsz ziemniaczano - szpinakowy uformować w placuszki, ułożyć na nich parówki i zalepić formując krokiety. Obtoczyć w bulce tartej i usmażyć na oleju.

Reklama
Reklama
Reklama