Krokiety ziemniaczane - przepis
Danie najlepiej podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Opublikowano: 11.10.2013, 12:30
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 szklanki bułki tartej
- 5 jajek
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1/4 szklanki startego żółtego sera
- mąka do panierowania
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiel.
2. Zmielone ziemniaki połącz z 2 jajkami, obiema mąkami i serem.
3. Dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu.
4. Zagnieć ciasto.
5. Z ciasta uformuj wałeczki szerokości mniej więcej 3 centymetrów, lekko spłaszcz i pokrój na kawałki długości 5-6 centymetrów.
6. Panieruj w mące, 3 jajkach i bułce tartej.
7. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
8. Podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.
Reklama
Przepis z "Poradnika domowego"
Reklama
Reklama
Reklama