Reklama
Składniki:

- 60 dag ziemniaczanego piure
- 20 dag filetów ryby morskiej
- 15 dag bułki tartej
- cebula
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 10 dag sera żółtego w kawałku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- olej
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Filety opłucz. Włóż do posolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Wyjmij, osusz, posiekaj.

2. Rybę dodaj do ziemniaczanego piure, dołóż połowę bułki tartej, posiekany koperek, jajko, żółtko oraz przesmażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulę. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób.

3. Ser żółty pokrój w słupki. Z masy rybno-ziemniaczanej formuj podłużne wałeczki, do środka każdego włóż słupek sera.

4. Drugie jajko roztrzep z łyżką wody i szczyptą soli. Krokiety zanurzaj w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej, smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

Reklama

5. Krokiety podawaj z surówkami. Jako dodatek możesz także serwować sosy. Dobrze pasują sos koperkowy przyrządzony na beszamelu lub ostry sos pomidorowy.

Reklama
Reklama
Reklama