Krokiety po francusku

Opublikowano: 07.09.2008, 09:35
Reklama
Składniki:
40 dag wołowiny bez kości,
20 dag włoszczyzny,
15 dag pieczarek,
8 dag cebuli,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
15 dag wędzonej szynki,
1 jajko,
3 dag tartej bułki,
50 ml śmietany,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
mąka,
jajko,
tarta bułka,
olej.
Reklama
Przygotowanie:
Umytą wołowinę zalać wrzącą osoloną wodą. Przykryć. Ugotować. Pod koniec gotowania wsypać obrane i umyte warzywa. Grzyby i cebulę oczyścić, opłukać, posiekać i usmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić z mięsem i szynką. Połączyć z jajkiem, tartą bułką, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Przyprawić. Z przygotowanej masy ukształtować wałeczki o średnicy 3 cm i długości 5 cm. Obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć.
Reklama
Reklama
Reklama