Składniki:
- 8 krewetek black tiger 16/20,
- mango,
- czerwona papryka,
- sól,
- pieprz cytrynowy
Marynata:
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku,
- pęczek kolendry
Sos:
- po 50 g arbuza, mango, kiwi i melona miodowego,
- papryczka chilli,
- sok z limonki,
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną kolendrą. Zamarynuj krewetki i odstaw na 4 godziny w chłodne miejsce.
2. Obrane mango zmiksuj, wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną papryką, dopraw do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Porcje musu rozłóż do niskich szklanek i wstaw do lodówki.
3. Przygotuj sos: owoce i papryczkę chilli (bez pestek) pokrój w kosteczkę. Dopraw sokiem z limonki i cukrem trzcinowym.
4. Krewetki wyjmij z marynaty i zgrilluj. Upieczone ułóż na musie z mango i polej sosem tropikalnym. Udekoruj listkami kolendry i ewentualnie świderkami wyciętymi z papryczki chilli.
Przepis pochodzi z restauracji hotelu Jan III Sobieski w Warszawie