Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 16 średniej wielkości świeżych (lub mrożonych), niegotowanych krewetek
  • 4 plastry ananasa
  • ząbek czosnku
  • gałązka selera
  • limonka
  • imbir
  • oliwa
  • papryczka chili
  • sól
Reklama
Przygotowanie:
  1. Z przeciętej papryczki chili usuń pestki i drobniutko ją posiekaj. Limonkę wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Czosnek przepuść przez praskę.
  2. Zrób marynatę z soku i skórki z limonki, przypraw i 2 łyżek oliwy. Włóż do niej krewetki (mrożone wcześniej rozmroź i odsącz), pokrojone w niewielkie wachlarzyki ananasy oraz pociętą na kawałki gałązkę selera. Odstaw na 30 min w chłodne miejsce.
  3. Składniki nabij na drewniane lub metalowe szpadki i piecz 3–4 min z każdej strony.
Reklama
Reklama
Reklama