Reklama
Składniki:

- łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku,
- 125 ml wody
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sos tabasco
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sól morska
- biały pieprz
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Reklama
Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj imbir, drobno posiekane dymki i wyciśnięty czosnek. Następnie wlej na patelnię połowę wody i sok pomarańczowy. Zagotuj. Dopraw tabasco, sosem sojowym, miodem, solą i pieprzem.

2. W reszcie wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i zagęść nią sos na patelni. Wystudź. Do schłodzonej marynaty włóż uprzednio opłukane na sicie krewetki. Wymieszaj i maceruj przez dwie godziny.

3, Następnie krewetki ułóż na blasze. Skrop marynatą i grilluj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez blisko 7 minut.

Reklama

4. Brokuły podziel na różyczki. Zblanszuj je w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. Podawaj razem z chrupiącymi krewetkami.

Reklama
Reklama
Reklama