Reklama
Składniki:

2 kg odwłoków ugotowanych i oczyszczonych krewetek,
2 szklanki czerwonego octu winnego,
2 papryki czerwone,
1 cytryna,
3 drobno posiekane ząbki czosnku,
2 duże pokrojone drobno cebule,
3/4 szklanki cukru pudru,
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz,
kilka liści sałaty.

Reklama
Przygotowanie:

Ocet doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone w paski papryki, obraną i pokrojoną na ósemki cytrynę, czosnek, cebule, natkę, cukier, sól i pieprz. Gotować aż do rozpuszczenia się cukru, ostudzić. Marynatą zalać krewetki i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie odsączyć z marynaty i razem z marchewką i papryką przełożyć na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty.

Reklama
Reklama
Reklama