Kotlety w cebuli

Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki
- 2 cebule
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 50 dag ziemniaków
- olej
Przygotowanie:
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na nieduże plastry. Oprószyć kotlety solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, odstawić w chłodne miejsce na pół godziny (można na dłużej). Cebule obrać, posiekać. Blachę posmarować olejem, ułożyć na niej kotlety, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piec 5 minut, obrócić mięso na drugą stronę, posypać posiekaną cebulą, zmniejszyć temepraturę do 160ºC, piec jeszcze 15 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na cząstki, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 15 minut, odcedzić. Położyć razem z cebulą obok mięsa i razem piec, aż ziemniaki się zarumienią (ok. 15 minut). Wyjąć, posypać natką pietruszki, obłożyć plasterkami cytryny, od razu podawać.
Źródłó: "Przyjaciółka"