Kotlety schabowe w pomarańczach

Składniki:
- 4 grube kotlety schabowe (razem ok. 60 dag)
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/4 szklanki wina białego lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
- skórka z pomarańczy pokrojona w paseczki
- fileciki miąższu z całej pomarańczy
- 4–5 goździków
- mąka kukurydziana
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kotlety schabowe opłucz, osusz, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Oprósz mąką kukurydzianą.
2. Na dużej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i obsmaż mięso na rumiano. Podlej je winem (ew. bulionem warzywnym) oraz sokiem pomarańczowym. Dodaj goździki, paseczki skórki pomarańczowej i duś mięso pod przykryciem 15 min. Następnie odkryj patelnię, dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 10 min na wolnym ogniu.
3. Podawaj z ciabattą lub kuskusem i sałatą z winegretem.