Kotlety mielone z grzybami: przepis z użyciem grzybów świeżych i suszonych
Kotlety mielone z grzybami to klasyka polskiej jesiennej kuchni. Do farszu sprawdzą się zarówno grzyby świeże, jak i suszone. Dzięki leśnym smakom to tradycyjne danie zyskuje nowy, jesienny wymiar. Ten przepis to idealna propozycja na rodzinny obiad lub elegancką kolację w stylu slow food. Zobacz, jak szybko zrobić kotlety.
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
 - garść świeżych grzybów,
 - 1 cebulka,
 - 1 kajzerka,
 - 1 szklanka tartej bułki,
 - 1 jajko,
 - olej do smażenia,
 - sól,
 - pieprz.
 
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść na sucho i drobno posiekaj.
 - Na patelni rozgrzej łyżkę masła, a następnie podsmaż grzyby, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
 - Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
 - Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do ostudzonych grzybów i wymieszaj.
 - W misce połącz mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przesmażone grzyby z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
 - Całość dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
 - Z gotowej masy uformuj kotlety, lekko spłaszczone, aby równo się smażyły.
 - Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Każdą stronę smaż przez około 4-5 minut, aż kotlety będą złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste.
 

Kotlety mielone z suszonymi grzybami
Grzybowe mielone możesz przygotować także z suszonymi grzybami. Przepis będzie niemal dokładnie taki sam.
Zamiast świeżych grzybów przygotuj taką samą ilość suszonych. Bardzo ważne jest, aby minimum kilka godzin przed przygotowaniem kotletów grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, dokładnie je odsącz na sitku lub sporej ilości ręczników papierowych, a następnie posiekaj i postępuj zgodnie z powyższym przepisem.
Z czym podać kotlety mielone z grzybami?
Kotlety mielone doskonale smakują samodzielnie, ale możesz je podać także z wieloma pysznymi dodatkami. Sprawdzi się przede wszystkim ziemniaczane puree, kremowy sos warzywny lub grzybowy, a także dodatek kaszy czy ryżu. Gotowe kotlety idealnie sprawdzą się także jako baza burgerów.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.02.2013.
	Czytaj także:
	Risotto z grzybami leśnymi
	Sos z podgrzybków
	Pomysły na dania z kurek

