Reklama
Czas przygotowania: 5 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

- dwie piersi kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- plaster masła o grubości 1 cm, ukrojony wzdłuż dłuższego boku kostki
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- szklanka bułki tartej
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej

Reklama
Przygotowanie:

1. Piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś delikatnie rozkrój ostrym nożem w poprzek, uważając, aby nie przekroić mięsa do końca. Rozłóż jak książkę, ułóż na desce, rozbij tłuczkiem na cienkie płaty mięsa. Oprósz solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

2. Natkę pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Drobno posiekaj. Natką posyp obficie mięso. Masło pokrój na dwa słupki grubości 1 centymetra i długości 6–7 centymetrów. Ułóż na mięsie, zwiń dłuższe boki do środka, tworząc zgrabną i ścisłą roladkę, tak by masło nie wypłynęło podczas smażenia.

Reklama

3. Przygotowane roladki obtocz starannie w mące, po czym dwukrotnie w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Olej mocno rozgrzej, włóż kotlety, smaż 2 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejsz płomień i dosmaż je na rumiano. Podawaj z marchewką z groszkiem oraz cytryną.

Reklama
Reklama
Reklama