Kotleciki wołowe po szwedzku

Składniki:
- 2 ugotowane buraki w skórce
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 laski cynamonu
- 2 cebule
- 20 dag wołowiny zrazowej
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 80 dag surowych obranych ziemniaków
-10 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- duży kubek słodkiej śmietanki
- 5–6 filetów anchois
- 5 dag cukru
- 5 dag mrożonych żurawin
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
1. Wołowinę posiekaj jak na tatar. Przełóż do miski, dodaj starte ugotowane ziemniaki i buraki, jajko, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Na posmarowanej oliwą desce uformuj z masy 12 kulek i lekko je spłaszcz. Usmaż na oliwie.
2. Do rozgrzanego rondla wsyp cukier, upal go na złoty karmel, dodaj wino, żurawiny, dopraw połamanym cynamonem w laskach. Duś, aż żurawiny zgęstnieją. Surowe ziemniaki pokrój w talarki, cebulę w piórka, anchois posiekaj.
3. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj ziemniaki, rozgnieciony czosnek i anchois. Podsmaż. Zalej śmietanką i duś, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw posiekanymi listkami bazylii. Wyłóż na talerz, obłóż kotletami. Udekoruj żurawiną.