Kotleciki schabowe w słodko-korzennym sosie ze śliwkami

Składniki:
- 8 cienkich kotlecików schabowych (po 10 dag)
- 40 dag śliwek
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki miodu akacjowego
- łyżeczka posiekanego imbiru
- łyżeczka posiekanego rozmarynu
- po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu i goździków
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kotleciki schabowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 min do lodówki. Następnie obsmaż na rozgrzanej oliwie po 3 min z każdej strony. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw do nagrzanego piekarnika.
2. Na patelnię włóż cebulę, imbir i smaż, mieszając minutę. Dodaj wypestkowane śliwki, rozmaryn, 4 łyżki wody, miód i duś 10 minut. Dopraw cynamonem, kardamonem i goździkami. Kotleciki włóż do sosu, zagotuj i od razu podawaj.