Kotleciki jagnięce z grillowaną papryką

Składniki:
- 12 kotlecików jagnięcych
- 4 grillowane obrane ze skórki czerwone papryki
- 20 dkg sera feta pokrojonego w kostkę, skropionego oliwą i okraszonego oregano
Marynata:
-1/2 szklanki oliwy
- przyprawa Kebab-Gyros Prymat
- łyżeczka grubo mielonego pieprzu indyjskiego Prymat
- 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
Sos ziołowy:
- szklanka oliwy
- łyżka posiekanej bazylii i pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
- 2 suszone pomidory
- 3 fileciki anchois
- sól
- pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszać.
2. Składniki sosu zmiksować.
3. Umyte, osuszone kotleciki jagnięce zamarynować (6–8 godzin), grillować z obu stron około 15 minut.
4. Skropione oliwą z marynaty papryki z serem feta na wierzchu grillować na aluminiowych tackach.
5. Kotleciki polane sosem ziołowym podawać z ciepłą papryką z roztopionym serem feta. Ozdobić gałązkami rozmarynu i prażonymi orzechami nerkowca.
Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"