Korzenna jagnięcina z ryżem

Opublikowano: 18.04.2008, 21:14
Reklama
Składniki:
60 dag mięsa jagnięcego bez kości,
25 dag ryżu,
1 kostka bulionowa wołowo-drobiowa,
1 cebula,
2 łyżki masła,
szczypta szafranu,
sól.
Reklama
Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka startego imbiru,
1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
po 1/3 łyżeczki: zmielonych goździków, cynamonu i kurkumy.
Przygotowanie:
Reklama
Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać składniki marynaty i polać mięso. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Obrać cebulę, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Mięso wyjąć z marynaty. Zalać litrem wody. Wsypać pokruszoną kostkę. Przykryć. Dusić przez 50 minut. Wsypać ryż. Dodać sól i szafran do smaku. Wlać szklankę wody. Dusić jeszcze 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama