Reklama
Składniki:

60 dag mięsa jagnięcego bez kości,
25 dag ryżu,
1 kostka bulionowa wołowo-drobiowa,
1 cebula,
2 łyżki masła,
szczypta szafranu,
sól.

Reklama

Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka startego imbiru,
1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
po 1/3 łyżeczki: zmielonych goździków, cynamonu i kurkumy.

Przygotowanie:
Reklama

Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać składniki marynaty i polać mięso. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Obrać cebulę, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Mięso wyjąć z marynaty. Zalać litrem wody. Wsypać pokruszoną kostkę. Przykryć. Dusić przez 50 minut. Wsypać ryż. Dodać sól i szafran do smaku. Wlać szklankę wody. Dusić jeszcze 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama