Reklama
Składniki:

- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 czubatych łyżek mąki pszennej
- pęczek natki

Reklama

Okrasa:
- 2 cebule
- 30 dag wędzonego boczku
- 8 łyżek oleju
- suszony majeranek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w plasterki, zrumień na oleju. Dopraw majerankiem i pieprzem.

2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wyrób na ciasto z jajkami, obiema mąkami i natką. Porcje ciasta zroluj w wałek, lekko spłaszcz, pokrój na kawałki długości 3 cm.

3. W garnku zagotuj wodę, posól, kładź partiami kluski, gotuj minutę od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze.

Reklama

4. Polej boczkiem z cebulką. Podawaj z surówką z tartej marchwi, cebuli, ogórka kiszonego i oliwy.

Reklama
Reklama
Reklama