Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka doskonale smakują z pieczarkami podsmażonymi z cebulą lub gulaszem z wieprzowiny z warzywami.

Opublikowano: 19.02.2013, 09:52
Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1, 2 kg sypkich, mączystych ziemniaków (odmiany jak na knedle z grzankami)
- 2 jajka
- sól
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 czubatych łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Lekko przestudź, po czym obierz ze skórki i zmiel w maszynce do mięsa, ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wyrób na gładkie ciasto z jajkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz małą szczyptą soli.
- Porcje ciasta zroluj w wałek, lekko spłaszcz, pokrój na kawałki długości 3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wkładaj partiami kluski, gotuj minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze. Ostudź. Przed podaniem obsmaż na rumiano na oleju. Podawaj z surówką z marchewki.
Reklama
Reklama
Reklama